Kryształ minerału halitu, budującego sól kamienną. Sól kuchenna to drobne ziarna tego właśnie minerału.
Nazwa minerału |
Halit |
Skład chemiczny |
chlorek sodu |
Twardość |
2
|
Gęstość |
2,1-2,2 |
Układ krystalograficzny |
regularny |
Pokrój kryształów |
Izometryczny, w formie sześcianów |
Występowanie w Polsce |
Kopalnia Inowrocław (Kujawy), kopalnia Kłodawa (centralna Polska), Legnicko-Głogowski Okręg Miedziowy, Wieliczka i Bochnia (Małopolska) |
Wiek polskich złóż |
perm i miocen |
|
Barwa |
bezbarwny lub zabarwiony na biało, różowo, czerwonawo, szaro |
Łupliwość |
doskonała |
Połysk |
szklisty |
Rysa |
biała |
|
Inne cechy |
rozpuszczalny w wodzie, o słonym smaku |